هدف عمده فیزیوتراپی بازگرداندن حرکت و عملکرد طبیعی و بدون درد به بدن است.

فیزیوتراپی به شناسائی و افزایش پتانسیل های حرکتی برای بهبود و پیشگیری ، درمان ، نوتوانی با استفاده از تجهیزات مکانیکی ، جریانهای الکتریکی ، مانور دستی ، تمرینات ورزشی و … می پردازد. در مرکز ما تخصصی ترین و کاملترین خدمات فیزیوتراپی با بهترین و به روزتزین تجهیزات ارائه می گردد و عبارتند از:

حیطه فعالیت فیزوتراپی این مرکز شامل :کنترل درد، بیماریهای سیستم اسکلتی ، استخوانی(ارتوپدی) و رماتیسمی ، بیماریهای دستگاه محیطی و مرکزی، فیزیوتراپی کف لگن می باشد .

 

کلینیک تمرین درمانی

کسی که به تمرینات بدنی می پردازد به هیچ دارویی نیاز ندارد، درمان او در جنبش و حرکت است .(حکیم ابن سینا)

استفاده از نرمش های ورزشی جهت بهبود تعادل بدن و هماهنگ نمودن حرکات بدن می باشد. تجویز تمرین درمانی مانند دارو می باشد. باید نوع ورزش،شدت، مدت و فواصل انجام ورزش و زمان مراجعه بیمار برای ارزیابی بعدی مشخص گردد. مرکز طب فیزیکی و توانبخشی دکتر واحدی با تجویز تمرینات مناسب برای هر بیمار موجب تسریع در روند بهبود و درمان می شود .

 

مانیپولاسیون

مانیپولاسیون هنردرمان  دردهای مزمن و مکانیکال ستون فقرات و لگن است. یکی از روشها در درمان آسیبهای مکانیکال سیستم اسکلتی بدن، استفاده از مانورها و تکنیک های حرکتی است که درمان دستی یا مانیپولاسیون گفته می شود.

مانیپولاسیون ستون فقرات در مرکز طب فیزیکی و توانبخشی دکتر واحدی برای درمان بیماریهای زیر توسط متخصصین این مکز انجام می گردد :

– سردردهای با منشا گردنی

– دردهای مزمن و مکانیکال گردن،کمر،لگن و دنبالچه

– دردهای مزمن ستون فقرات پشتی

– دردهای کاذب احشاپی با منشا ستون فقرات ( دردهای قلبی، دردهای شکمی ، کیسه صفرا و کلیوی…)

-ماساژ

 

کلینیک ماساژ درمانی

ماساژ درمانی یکی از درمانهای مکمل در پزشکی می باشد کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر واحدی سعی دارد با رویکردی اصولی و علمی افراد مبتلا به بیماریهای (عصبی-عضلانی و مفصلی- استخوانی) را از این درمان بهره مند سازند. از موارد کاربرد این روش درمانی در این مرگز عبارتند از :

–        دردهای مزمن

–        آسیب های ورزشی

–         رفع خستگی و گرفتگی عضلانی

–        بیماریهای مفصلی و ستون فقرات بویژه کمر درد و گردن درد

–        بازتوانی پس از سکته مغزی ، فلج مغزی

–        رفع گرفتگی های عضلانی، آسیب های و درد مفصل شانه ، سردردها، ضعف و فلج عضلانی در این مرکز ماساژ درمانی توسط ماساژورهای مجرب و دوره دیده با تجویز و نظارت پزشکان متخصص این مرکز صورت می گردد .

 

هات پک (کیف آب گرم)

این کیسه گرمای مرطوب داشته و باعث گرم نمودن و افزایش گردش خون درموضع می شود .

موارد کاربرد :

1-آماده سازی بیمار برای انجام حرکات ورزشی و تکنیکهای درمانی

2-کاهش درد

3-کاهش اسپاسم(گرفتگی عضله)

4-کاهش سفتی بافت نرم

5-افزایش دامنه حرکت

 

شاک ویو

اولین بار در جنگ جهانی اول زمانی که بمب  ها منفجر می شدند، به اثرات شاک ویو پی بردند و اولین بار  برای  سنگ شکنی کلیه استفاده شد.

از جنس نیروی صوتی با انرژی بسیار بالاست که از طریق یک پروب به بدن بیمار اعمال می شود . (پس از مالیدن ژل به ناحیه مورد نظر برای هدایت و انتقال بهتر امواج روی پوست) و منطقه مورد نظر را با تعداد زیادی شاک مورد هدف قرار می دهد.

در درمان تریگر پوینت ها در ناحیه پشت ، گردن ، شانه ، خارپاشنه ، تاندونیت کلسیفیه و… بسیار مورد استفاده قرار میگیرد.

مکانیسم اثر:

_     رشد رگهای خونی جدید و بهبود خون رسانی و اکسیژن رسانی به منطقه تحت درمان

_    بهبود التهاب های مزمن در اثر افزایش فعالیت ماستوسیت ها

_     تحریک تولید کلاژن و در نتیجه بهبود ساختارهای اسکلتی عضلانی ورباطها و تاندونها

_   از بین بردن کلسیم رسوب کرده در اطراف مفاصل و بافت ها

_     پراکنده سازی ماده  pدر نتیجه تسکین درد (ماده p در انتقال اطلاعات درد موثراست)

 

نکته :

_     پس از انجام شاک ویومعمولا احساس درد در ناحیه تحت درمان وجود دارد که قابل تحمل بوده و4_2 ساعت بعد از درمان وجود دارد و به مرور زمان کاهش می یابد .

_    اگر میزان درد و میزان انرژی امواج زیاد باشد معمولا از بی حسی موضعی به منظور کاهش درد استفاده می شود .

 

تنس TENS

در این روش جریان الکتریکی از طریق پوست باعث تحریک عصب می شود و  با انتخاب شدت و فرکانس مناسب می توان فیبرهای عصبی منتقل کننده درد را بلوک کرد.( بسته شدن دریچه درد) فرکانس جریان 150_50 هرتز و شدت آن 30_12 میلی آمپر می باشد.

علاوه بر این تنس ترشح مورفین های طبیعی بدن (اندورفین و انکفالین) را افزایش داده و از این طریق نیز به تسکین درد کمک می کند.

در بهبود بسیاری از بیماری های اسکلتی – عضلانی (مثلا آرتروز زانو) مغز و اعصاب و روماتیسمی موثر است. از جمله :

_    اسپاسم عضلات

_    دردهای ناشی از آرتریت و آرتروز

_     درد پس از اعمال جراحی

_     دردهای متعاقب صدمات و ضایعات ورزشی (کشیدگی عضلات و رباط ها …)

_    دردهای مزمن ستون فقرات مانند گردن درد و کمر درد

_    دردهای عصبی

 

موارد احتیاط یا منع مصرف:

●     در افرادی که ضربان ساز قلبی (پیس میکر) دارند نباید استفاده شود(سبب اختلال در عملکرد آن می شود)

●     در بیماران مبتلا به اسکلرودرمی ، واسکولیت یا اختلالات حسی باید با احتیاط استفاده شود .

 

اولتراسوند ( مافوق صوت،us  )

امواج اولتراسوند از جنس امواج صوتی هستند. فرکانس این امواج بین 3 _ 5/.  مگاهرتز بوده و عمق نفوذ آن حدود 5 سانتیمتر می باشد.

یک پروپ روی پوست گذاشته می شود و برای کاهش اصطکاک و همچنین عبور امواج به داخل بافت نوعی ژل روی پوست مالیده می شود . هرجلسه معمولا 5_3 دقیقه طول می کشد.

این امواج منجر به لرزش سلول ها در بافت های زیر پوست می گردند . این لرزش سلولی و حفره هایی که ایجاد می شود منجر به اثرات گرمای عمقی و افزایش گردش خون و تسریع فرآیند ترمیم بافتی و کاهش چسبندگی بافت ها می شوند.

تاندونیت (التهاب تاندون) ، بوریست ، التهاب کپسول مفصل و چسبندگی های بافتی، اسپاسم عضلات ، ورم مفاصل و …. به خوبی با اولتراسوند درمان می شوند .

معمولا از دوزهای بالاتر اولتراسوند برای از بین بردن بافت اسکار استفاده می شود .

 

فونوفورزیس (Phonophoresis)

با مالیدن دارو روی موضع و استفاده از امواج اولتراسوند می توان دارو را به بافت های زیر پوست رساند( به خصوص برای بیمارانی که با استفاده از داروهای خوراکی دچار مشکلات گوارشی می شوند یا با تزریقات راحت نیستند ).

 

مگنت

از قرن ها پیش ، مردمان باستان از سنگ های مغناطیسی برای درمان درد و سایر بیماری های مزمن استفاده کرده اند و حتی اعتقاد داشتند سطح انرژی بدن و طول عمر با استفاده از آنها افزایش می یابد .

با افزایش جریان خون در مویرگ ها و خارج شدن اسید لاکتیک و سایر مواد فاسد از بافت های بدن منجر به کاهش درد و التهاب می شود .میزان هورمون اندورفین (مسکن های طبیعی موجود در بدن ) را افزایش می دهند.

مگنت ها باید تا جای ممکن به محل درد نزدیک شوند. همچنین می توان از مگنت ها برای ساخت دستبند ، روپوش ، کفی کفش وجواهرات و … استفاده کرد .

 

کاربردهای رایج مگنت تراپی :

■     پوکی استخوان

■    افزایش سرعت بهبود استخوان و کاهش علائم پوکی استخوان و نیز کمک به کنترل درد و بازگشت تدریجی بیمار به فعالیت های عادی.

■    ترک خوردگی یا شکستگی استخوان ها به دلیل هرگونه ضربه یا فشار

■     انواع آرتروز از جمله آرتروز شانه و درد مفاصل

■     آرتروپاتی ، اسپوندیلوز و دردهای ستون فقرات (مثلا درد گردن و کمر درد)

■    روماتیسم و ورم کیسه های مفصلی

■   تاندونیت (التهاب تاندون)

■    فیبرومیالژیا(درد مزمن عضلات)

■     ضرب دیدگی و رگ به رگ شدن عضلات

■     نوروپاتی دیابت

■   نشانگان تونل کارپل

■   درد گردن ، شانه و کمر

■     اسپاسم عضلات و درد های عضلانی

■    اختلال گردش خون

■   سر درد و میگرن

■   بهبودی بعد از عمل جراحی

 

موارد منع مصرف :

_    افرادی که ضربان ساز ضربان قلبی (پیس میکر) استفاده می کنند

_     بارداری

_   سرطان خون

_    عفونت های شدید و بیماری فعال سل

_   مشکلات غدد

_ خون ریزی

 

لیزر درمانی

استفاده از لیزرهای کم توان و پرتوان در درمان اختلالات سیستم های عصبی ، عضلانی و مفصلی مورد توجه محافل علمی در سطح دنیاست.

تاثیرت ضد درد، ضد التهاب، ضد ادم، حریک بیولوژیک،تحریک ترمیم زخم و تقویت گردش خون از اثرات لیزردرمانی هستند. در طب فیزیکی از لیزر درمانی برایبهبود بیماریهای زیر استفاده می گردد.

–        نور الژیها

–        آسیب های ورزشی

–        فلج اعصاب محیطی

–        نوروپاتی های دیابتی

–        آسیب های بافت نرم

–        بیماریهای روماتولوژی

–        سندرم تونل کارپ (CTS)

–        نقاط ماشه ای

 

لیزر پر توان (لیزر گرم)

نور لیزر درمانی همان  امواج مادون قرمز بوده که یکدست و هم انرژی و هم راستا می باشند .( برعکس نور لامپ معمولی از هم پراکنده نمی شوند)

دستگاه های لیزر کلاس 4 خروجی و قدرتی از 5/. وات به بالا دارند( لیزر پر توان ). در سالهای اخیر لیزر پر توان که انرژی و عمق نفوذ بیشتر دارد ، مورد استفاده قرار گرفته است . این نوع لیزرها در مقایسه با لیزر کم توان به دلیل عمق نفوذ و انرژی بالاتر دارای اثرات عمیقتر و سریعتر بوده و دوره درمان آنها نیز به همین دلایل کوتاهتر است. تعداد جلسات درمان در این نوع لیزرها 3 تا5 جلسه می باشد.

با افزایش ذخایر  ATPو افزایش انرژی جنبشی در بافت و ایجاد حرارت اثرات درمانی آن اعمال می شود ، از جمله : کاهش درد و التهاب و تورم ، افزایش متابولیسم سلولی، بهبود خونرسانی، افزایش سرعت ترمیم ، کاهش بافت اسکار و …

لیزر پر توان گیگا(GIGA LASER) از یک دیود 15 وات واقعی مورد تائید  FDA آمریکا بهره می برد که یکی از قدرتمندترین لیزرهای موجود در دنیاست گخ توانائی تولید مداوم لیزر با طول موج 980(نزدیک طول موج مادون قرمز)برای گرفتن حداکثر اثرات مفید درمانی(Biostimulation) در بدن دارد .

در بسیاری از موارد که درمانهای رایج بهبود رضایت بخشی را ایجاد نمیکند لیزر پرتوان میتواند راهگشا و مفید باشد .

از جمله : آرتریت ، خارپاشنه و التهاب فاشای کف پا ، بیماری های روماتیسمی ، آسیب های ورزشی ، آرنج تنیس بازن ، آرنج گلف بازان ، آسیب تاندون های روتاتور کاف( آسیب رباط ها )، تاندونیت ها ، بورسیت ، شکستگی ، آرتروز ، سندرم تونل کارپ ( گیرافتادن عصب در مچ دست با CTS) ، نقاط ماشه ای ، دردهای ستون فقرات، گردن، پشت و کمر، بیرون زدگی دیسک کمر ، التهاب یا آسیب عصب نوروپاتی دیابت  ، ترمیم پس از جراحی

 

خطرات و احتیاطات

●    عینک محاظ برای چشم استفاده کنید (چون سلول های چشم فوق العاده به نور حساس هستند )

●    در حین درمان هیچ پماد و لوسیونی به عنوان ماده واسط نباید استفاده شود

●    در خانمهایمثل باردار، افراد مبتلا به تومور و یا افرادی که داروهای حساس کننده پوست به نور استفاده می کنند ، توصیه نمی شود .

●   در نوزادان ، زنان باردار در ناحیه کمر و لگن، افراد مبتلا به سرطان ، افراد دارای پیس میکر(ضربان ساز قلبی) در ناحیه قفسه سینه ، زخم های باز و خونریزی دهنده یا افرادی که داروهای حساس کننده پوست به نور استفاده می کنند ممنوع بوده یا باید احتیاط کرد .

 

نکته:

کلا لیزر کم توان (لیزر سرد) قدرت کمتری داشته و قدرت نفوذ کمتری داشته و نتایج درمان ضعیف تر و تعداد جلسات درمان بیشتر است .به طور عمده در درمان زخم و کنترل درد به کار می رود.

چرا بعضی بیماران از فیزیوتراپی راضی نیستند ؟

در شروع فیزیوتراپی از سایر روشها مثل هات پک، اولتراسوند ،لیزر،مگنت و… استفاده می شود تا درد بیمار کاهش یابد و در ادامه تمرینات ورزشی تجویز می شود تا منجر به تقویت عضلات ،کشش بعضی از عضلات و افزایش دامنه حرکات مفاصل شود .

لذا به غیر از موارد استثنائی ( مثل گرفتگی عضلات ) که با فیزیوتراپی بهبودی کامل حاصل می شود و بعد از آن نیازی به انجام مجدد  ورزشها نمی باشد. در اکثر بیماریها از قبیل آرتروز زانو و کمر و… با فیزیوتراپی بیماری اولیه رفع نمی شود و چنانچه حرکات ورزشی متوقف شود تمام علائم بیماری دوباره بر می گردد. به هیمن دلیل نباید به چند جلسه فیزیوتراپی بسنده کرد و پس از پایان یافتن جلسات فیزیوتراپی پیگیری و ممارست در انجام تمرینات ورزشی در منزل بسیار مهم است .( فیزیوتراپی جنبه آموزشی دارد و باید ورزشهای آموخته شده بصورت مداوم در منزل انجام شود )

اما در عمل می بینیم همانطورکه  مردم ما با ورزش عمومی هم بیگانه هستند متاسفانه پس از اتمام جلسات فیزیوتراپی معمولاًتمرینات داده شده را قطع می کنند و عارضه اولیه عود می کند.

فیزیوتراپی دوره ای چه فایده ای دارد ؟مثلاً در افراد مسن  که آموزش آنها خیلی سخت بوده و معمولاً ورزشها را انجام نمی دهند انجام فیزیوتراپی مرتب (مثلاً هر 6 ماه یکبار ) می تواند در کنترل بیماریهای عضلانی- مفصلی بسیار مفید باشد.

 

چرا فیزیوتراپی در مطب بهتر از فیزیوتراپی در منزل است ؟

زیرا دستگاههایی که داخل منزل استفاده می شود پورتابل بوده وقدرت کم داشته و قابل قیاس با دستگاههای اصلی فیزیوتراپی نمی باشد (چراغ قوه در مقابل لامپ) .لذا فقط در مواردی که بیمار قابل انتقال نبوده و یا انتقال وی بسیار سخت است از این دستگاهها استفاده می شود و پس از چند جلسه درمان به محض اینکه وضعیت بیمار کمی بهترشد باید به کلینیک فیزیوتراپی مراجعه کند تا با دستگاه های اصلی و پر قدرت درمان وی ادامه یابد.

آیا فیزیوتراپی خودسرانه در منزل صحیح است ؟

متاسفانه به تازگی شاهد تبلیغ دستگاههای فیزیوتراپی خانگی هستیم که توصیه می کنند بیماران بجای رفتن به فیزیوتراپی از این دستگاهها در منزل استفاده کنند ، اما باید بدانیم خدمات فیزیوتراپی تنها باید توسط متخصص فیزیوتراپی و تحت نظر وی انجام شود و از استفاده خودسرانه از این دستگاهها به طور اکید اجتناب شود ، زیرا :

اولا :همیشه تشخیص بسیار مهم است تا درمان روی مشکل اصلی متمرکز شود و استفاده از یک دستگاه فیزیوتراپی به صورت کورکورانه و بدون تشخیص فایده ای ندارد .

ثانیا : دستگاههای قابل استفاده در منزل که توسط اکثر مردم استفاده می شود ، معمولا دستگاه  TENS  بوده و سایر دستگاه ها گران بوده و معمولا مصرف خانگی ندارند .

ثالثا : انتخاب نوع دستگاه ، تنظیم دستگاه ( چه فرکانس و چه شدت جریانی و با چه روشی و در چه نقاطی از بدن استفاده شود و …) بسیار مهم است و نیز سایر مسائل از قبیل تعداد جلسات و مدت هر جلسه و زمان شروع تمرینات ورزشی و ….